Tips til pelspleie

Tips om pleie av pels på forskjellige hunderaser:

Strihåret pels

Kjennetegn: En strihåret hundepels føles stiv, er vannavstøtende og skinner ikke. Den er tett og fyldig og skapt til å holde hunden varm og tørr.

Noen eksempler på strihårete raser: Schnauzere, terrierer, strihåret dachshund, basset og griffon.

Hverdagspleie: For en strihåret hundepels kan det være tilstrekkelig å trekke en grov kam gjennom pelsen et par ganger i uka, men har hunden skjegg er det lurt å ordne skjegget daglig da det lett kan samle seg ekle ting i skjegget til hunden. Noen hunderaser, som for eksempel westier og skotter, har i tillegg til skjegg også buk- og hår på beina. En universalkarte kan brukes til å fjerne møkk i de lange hårene som lett kan floke seg. En omgang med universalkarte er godt for resten av kroppen også i tillegg til gjennomgreiing med underpelskam. Har hunden mye ull er det en fordel å bruke en såkalt coat king hver andre/tredje uke.

Trim: En strihåret hund skal ha pelsen trimmet regelmessig, dette betyr at en trekker de døde dekkhåra ut og lar den nye underpelsen være igjen. Hvis en hund ikke blir trimmet vil de nye hårene ikke komme frem, og hunden vil få et lite velpleiet utseende samt den vil få kløe og selv prøve å klore de døde hårene vekk. Pelsen vil og miste sine vann- og smussavstøtende egenskaper. Seks til åtte uker etter trimmingen er det lurt å ettertrimme de strie hårene, slik fjernes den overflødige underpelsen, og hunden sitter igjen med den nye, strie pelsen.Hvor ofte en strihåret hund skal trimmes varierer, men cirka hver fjerde/femte måned bør en gå til hundefrisøren. Ved grundig pleie kan hunden trimmes litt sjeldnere. Når din hund trimmes for første gang vil du oppleve at du leverer en ulldott til hundefrisøren og henter en mindre hund.

Bad: Strihårete hunder skal  ikke bades fordi det fjerner pelsens vann- og smussavstøtende egenskaper. Men det finnes spesielle sjampoer til strihåret hund viss uhellet skulle være ute, og hunden må bades. Hvis du bader din strihårete hund, går det 14 dager før den kan trimmes. En strihåret hund kan skylles med vann, men er pelsen full av jord og møkk er det vel så lurt å vente til den har tørket og så børste skitten ut.

Dette bør du vite: Pelsen til en strihåret hund mister sitt strie særpreg og sine gode egenskaper dersom den blir klippet. Noen strihårete hunder er fra naturens side utstyrt med en myk pels, det kan da være ubehagelig for hunden å bli trimmet, så i et slikt tilfelle kan det være lurt å klippe den i stedet.

Pels som klippes

Kjennetegn: En pels som føles myk og deilig, er tett og krøllete. Pelsen vokser raskt og skal klippes med jevne mellomrom. Noen eksempler på raser hvor pelsen klippes: Bichom frisé og puddel.

Hverdagspleie: Bruk en karde og en grov kam. Det er viktig at man ikke bare grer i det øverste pelslaget, men at en når helt ned til bunnen. Pelsen er veldig tett, så det er lurt å dele pelsen i skiller og børste et lite stykke om gangen. Pass på å ikke trekke for mye i huden. Når du børster en krøllete og tjukk pels, skal du børste med små, korte bevegelser.

Klipp: Hunden skal klippes hver andre eller tredje måned, alt etter hvor raskt pelsen vokser. Skal du stille ut hunden bør du spørre en hundefrisør eller en som pleier å ha hunder på utstilling.

Bad: En pels som er klippet kan du godt bade en gang i måneden, men husk på å børste pelsen ordentlig før badet. Det er viktig at denne pelstypen blir tørket ordentlig, en god ting er å venne hunden til hårføneren allerede fra den er valp. Pass på å holde god avstand mellom føner og hund så hunden ikke brenner seg, test føneren på håndleddet ditt.

Dette bør du vite: Det kan skje at hundepelsen blir så stygg og flokete at det er helt umulig å børste den, i et slikt tilfelle bør du gå til hundefrisør og få hunden klippet. Pelsen vil vokse ut igjen, og den vil ikke ta skade av behandlingen. Det finnes et utvalg av ”spraybalsam” som pleier pelsen og gjør den lettere å børste.

Krøllete pels/snorpels.

Kjennetegn: Dekkhårene er grove og krøllete i strukturen og underpelsen har et veldig ullent preg. Noen av disse rasene danner såkalt snorpels, mens andre er tett krøllete. Først når hunden er 10-12 måneder danner den underpels, og det er når underpelsen vikler seg rundt dekkhårene at snorene i pelsen blir dannet. Noen eksempler på raser: Fransk vannhund, bergamasco, komondor, puli og lagotto romagnolo. Sistnevnte har ikke snorpels.

Hverdagspleie: En Hund med snorpels skal ikke børstes, de lange snorene skal greies ut med fingrene og ellers skal man ikke gjøre så mye. Hunder av denne typen som ikke har snorpels skal klippes og få et matt utseende hvis de ikke blir børstet.

Klipp: Snorpelsen skal ikke klippes, men en lagotto romagnolo klippes omtrent to ganger i året.

Bad: Skal ikke bades ofte, det er best at pelsen beholder sitt naturlige fett. Etter et bad skal hunden tørke av seg selv, det er viktig at det er på et varmt og tørt sted. Ellers vil hunden lukte.

Dette bør du vite: Hunder med snorpels ser veldig morsomme og litt mystiske ut når pelsen begynner å filtrere snorene, men det jevner seg ut etter hvert.

Dobbeltpels

Kjennetegn: En pelstype som er deilig å ta på, den er myk og føles stor og tett. Pelsen består av en tett og myk underpels med overpels av lange, rette og stive dekkhår. Noen eksempler på raser: Langhåret collie, shetland shepdog, newfoundlender og mange spisshunder.

Hverdagspleie: Pelsen røyter på samme tid to ganger i året, den avgir en mengde hundehår. Det lønner seg å innarbeide gode rutiner rundt det med pelspleien. Strigle hunden ordentlig godt en gang i uka, pluss børst den 10 min. daglig. Da vil du spare deg for mye rengjøring. Pass på at den ikke får floker i pelsen, og børst underpelsen så huden puster.

Trimming: Ingen behov for klipp eller trimming.

Bad: Det er en fordel å bade hunden i den perioden den feller underpelsen, en del underpels vil da løsne og falle av.

Dette bør du vite: Fukt pelsen med en sprayflaske mens du børster, så vil det ikke fly en masse hår rundt.

Nakenhunder

Kjennetegn: Har ingen eller veldig lite hår på kroppen. Huden føles myk og glatt. Noen hunder har hår på hodet, bena og halen.

Noen eksempler på raser: Meksikansk nakenhund, peruansk inkahund og kinesisk nakenhund (chinese crested).

Hverdagspleie: En nakenhund skal smøres inn med en god og fet uparfymert krem daglig, om sommeren er det veldig viktig å smøre grundig med en solkrem med høy faktor. Nakenhunder kan bli solbrent og få en mørk farge under soling.

Bad: En kan bade nakenhundene en gang i uken eller hver fjortende dag, gi den en forsiktig skrubbekrem som fjerner døde hudceller. Husk å smøre den inn med en god krem etter bading. Nakenhunder kan få tørr og uren hud.

Dette bør du vite: En nakenhund er spesiell å ta på og har en kroppstemperatur på 40 grader.

Mellomlang pels

Kjennetegn: Tett, vannavstøtende underpels med en litt striere overpels. Hunden har ofte lenger pels på beina, magen og halen.Noen eksempler på raser: Border collie, golden retriever, flatcoated retriever og setter.

Hverdagspleie: Daglig omgang med en karde og en kam, de døde hårene skal børstes ut for at pelsen skal bevare sin vannavstøtende evne og fjerne floker.

Bad: Har hunden fått noe som stinker i pelsen, kan den godt bades med en mild sjampo. Den skal ikke bades ofte da det kan tørke ut pelsen, det kan holde og skylle hunden i rent vann. Tørk hunden med håndklær, og la den bli helt tørr i en passelig varmt rom.

Dette bør du vite: Viss hunden er veldig mye i vann og søle kan den etter hvert få eksem. Så pass på at hunden din fortsetter å være sunn. 

Lang pels

Kjennetegn: Ofte stor og fyldig pels, for mange raser består pelsen bare av underpels. Noen eksempler på raser: Afghansk mynde, bearded collie, briard, tibetansk terrier, shih tzu, Ihasa apso og cocker spaniel.

Hverdagspleie: Børst gjennom en gang om dagen, det er best å ta flokene etter hvert. Pelsen kan lett bli veldig flokete, og flokene kan utvikle seg fra dag til dag. Dette blir bare verre ved bading. Bruk en grov kam som kommer godt ned i pelsen, børst til kammen kan gå lett gjennom pelsen. Bruk en børste til å fjerne møkk og støv fra pelsen, så den fortsetter å være blank. Invester i en potesaks, så du kan klippe vekk de lange hårene mellom potene.

Klipp: Noen av hundene i denne gruppen skal klippes, noen skal trimmes og noen skal ingen av delene. Spør om råd hos din oppdretter eller hundefrisør.

Bad: Bad hunden en gang i måneden, men for de veldig lyse rasene kan man godt bade oftere. Gi den en oljekur jevnlig for at pelsen ikke skal bli tørr. Vær forsiktig ved bruk av føner, det kan gjøre pelsen tørr. Det finnes forskjellige typer spray man kan bruke hvis man føner ofte.

Dette bør du vite: Velg en mild sjampo viss du bader hunden din ofte slik at ikke pelsen tørker ut. Det finnes spesielle sjampoer som er beregnet kun til hvite hunder.

Korthåret pels

Kjennetegn: En flott blank pels der den ytterste pelsen består av dekkhår som er kraftige og blanke, underpelsen er isolerende og beskytter hunden mot vær og vind. Noen eksempler på raser: Beagle, boxer, støvere, rhodesian ridgeback og labrador.

Hverdagspleie: Børst hunden med en gummibørste, og børst samme vei som hundens hår vokser. Mens hunden feller kan det være lurt å gå over den to ganger daglig.

Bad: Hunden kan godt bades, bruk en god sjampo som ikke tørker ut pelsen. Hunden blir raskt tørr, du kan løsne noen av hårene ved å stryke hunden med et pusseskinn.

Dette bør du vite: Hår fra korthårede hunder setter seg fast i tøy og tepper.

Viss du har en langhåret hund, vær oppmerksom på tredeputene: Langhårete hunder er langhåret over det hele, også under potene. Om vinteren setter snøen seg fast i hårene mellom tredeputene hvis de er for lange. Går hunden der det er strødd med salt, vil saltet sette seg fast og svi på den ømfintlige huden mellom potene. Om sommeren og høsten vil de lange hårene mellom tredeputene trekke til seg små greiner, blader og småstein. Hold øye med hundens poter, og klipp de lange hårene mellom tredeputene.

Når pelsen endrer seg: Sammenlign hundens pels med ditt eget hår, mangler du næring eller vitaminer feller du mer enn normalt, og håret virker glansfullt og dødt. Det er det samme for hundens pels, hormonelle forandringer kan vise seg i pelsen. Steriliserte tisper kan få en myk, flimmeraktig pels som vokser veldig raskt. Noen hannhunder reagerer på kastrasjon ved at pelsens struktur endrer seg og blir tørr og vanskelig å børste. Drektige hunder eller hunder med valper som ammer kan også endre seg i pelsen fordi de gir de fleste vitaminer og mineraler videre til valpene sine. Hvis hunden din plutselig får bare flekker eller mister unaturlig mange hår skal du gå til dyrlegen.