Har du kikket i munnen til hunden din? (Christine Karijord del 9)

Det gjorde nemlig jeg, og der var det ikke helt på stell hos flere av de eldre hundene i flokken. Så jeg tok dem med til Evidensia i Bodø for en skikkelig tannsjekk.

Har du kikket i munnen til hunden din? (Christine Karijord del 9)

Publisert den Nov 02, 2018, oppdatert den Nov 02, 2018

Det gjorde nemlig jeg, og der var det ikke helt på stell hosflere av de eldre hundene i flokken. Så jeg tok dem med til Evidensia i Bodøfor en skikkelig tannsjekk.

Ask (6) ble helt klart i bedre humør etter tanntrekk. Han hadde en liten tann i underkjeven som ble trukket.

 

For jeg har skjønt det etterhvert, at det er viktig både foren hunds helse og velbefinnende å holde tenner og tannkjøtt friskt. Og at det ikke alltid merkes at hundene har vondt i munnen. For det at hunder slutter å spise på grunn av smerter i munnen, det er visst en myte. 

Mange av hundene mine, og sikkert andre hunder også, er ganske tøffe i matfatet. En frossen kjøttbit eller tørrforet for den saks skyld– det spises raskt og de glefser det gjerne i seg på 1-2-3! Da er det klart at tenner er utsatt, at de kan knekke og at de slites ned. I tillegg er det ikke så enkelt å fjerne tannstein og plakk som kommer på tenner, selv om jeg gjerne pirker vekk en del titt og ofte. 

Plakk eller tannstein er den viktigste årsaken til tannsykdom, og de fleste diagnoser i munnhulen har en kobling til plakk. Og hva er egentlig plakk? Jo det er et belegg som består av proteiner og levende og døde bakterier fra munnhulen samt restprodukter fra bakteriene og matrester.

 Visste du at det dannes plakk allerede få timer etter et måltid?

Veterinæren tittet på de seks voksne hundene mine. Alle,foruten Blake og Leon hadde tenner som kanskje måtte trekkes i tillegg til en god del tannstein. Særlig Rexi som nå er ni år gammel så ikke så veldig pen uti munnen. Jeg har ikke merket noe i matveien, hun spiser godt, men ånden hennes har ikke vært særlig innbydende når hun kommer og skal susse med i ansiktet.

Zevs (7) måtte også trekke en tann som var knekt i underkjeven. Veterinæren mente nerven var åpen. Kan tenke meg at det er ubehagelig å løpe i minusgrader med en slik tann, og at det blir mye bedre nå.

Så var det bare å sette i gang, en hund i slengen. Sjekkehjerte, full narkose og løfte de nærmere 30 kilos hundene opp på en undersøkelsesbenk godt egnet for å behandle kjeftene deres.

- Rexi har noen knekte tenner, men det ser ut til at det har dannet seg et beskyttelseslag som gjør at nerven i tannen har trukket seg tilbake. Vi behøver faktisk bare å fjerne tannstein her, sa veterinæren.

Rexi på ni år får en etterlengtet tannrens. Trodde hun måtte trekke en hjørnetann, men den så ut til å ha fikset seg selv. Hun virket veldig energisk og glad dagen etter besøket hos veterinærene.

 De gule tennene ble gradvis hvitere og hvitere. Tannstein løsnet i små flak og det ble renset på plasser jeg ikke ante det var noe som satt fast. De samme med Ghost, Zevs og Ask, som i tillegg måtte trekke en tann hver i underkjeften. Tenner som var betente, men som det nesten var umulig for meg å se at det var noe galt med.

 

Da hundene våknet fra narkosen var de litt forfjamset. Jeg fikk med meg en resept på smertestillende og betennelsesdempende og beskjed om å ta det litt rolig i treningen med disse de neste par dagene.

Etterhvert merket jeg en eldre dame som oppførte seg veldig spenstig, som om jeg hadde spolet tilbake to år. Niåringen Rexi hoppet og danset av glede og virket veldig energisk. Har ikke merket at hun har hattvondt, annet enn en litt stiv nakke den senere tiden. Har hun hatt ubehag, som har kommet sigende på uten at jeg har lagt særlig merke til det? Har hun blitt stiv i nakken av smerter i kjeften? Vet ikke, men energien hennes etter å ha fått renset tennene – den var reell! I spannet fungerte hun også bedre,responderte hurtigere på kommandoer, også mot slutten når hun var mer sliten.

De andre tre gutta virker også mer fornøyd. Og hvem skjønner vel ikke det, når dårlige tenner er trukket. Vi har vel alle opplevd tannpine,og det kjennes!

Ghost (6) fikk også en skikkelig tannrens. I tillegg måtte han trekke en liten tann i underkjeven. Før behandlingen var tannkjøttet hans ganske rødt, mens det nå har fått mer normal farge

 

For å forebygge finnes det selvsagt muligheter. Dentabein fra DeliBest hos Morene produkter er ett alternativ. La hunden gnage og finn noe den liker å jobbe med.  

Likevel er det aller beste rådet for bedre tann- og munnhelse fra veterinærene å pusse tennene til hunden for å fjerne plakk. Det som senere mineraliserer seg til tannstein. Unngå fluor, dypp heller en tannbørste i litt kjøttbuljong for å gi en god opplevelse. For det finnes ingenting som kan erstatte en tannpuss, selv om mange tannhelseprodukter kan hjelpe til bedre tannhelse. Så jeg får vel bare forsøke, ta med meg tannbørsten ut i hundegården og la det stå til. For der ute er det 12 munner som skal holdes intakt.

FAKTA:

 ·        Alle hunderaser kan få tannstein, likevel er tannhelse arvelig og noen hunder er mer disponerte for tannstein enn andre.

·        Feil fôr. Hunder som spiser mye menneskemat eller våtfôr får mer tannstein enn de som spiser tørrfôr.

·        Plakk kan pusses bort med tannbørste, mens tannstein må renses hos veterinær.

Hvis tannstein ikke fjernes kan hunden få betennelse i tannkjøttet som igjen kan spre seg til vevet som omgir tennene.Dette kan igjen forårsake infeksjon som spres med blodet til hjerteklaffer,lever eller nyrer. Derfor er det viktig med god tannhelse på hund. (Kilde:www.hundehelse.no)

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×